Ο Αταλαντινός σκιερ μας μίλησε για τις θυσίες που κάνουν οι Έλληνες αθλητές σε ένα μή ευρέως διαδεδομένο άθλημα, την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλουν με λίγα μέσα που έχουν στην διάθεση τους, την απουσία των χορηγών από τα “χειμερινά” αθλήματα και πολλά ακόμη.
Είναι δικαίωση των κόπων σου η μεγάλη αυτή επιτυχία;
“Ναι είναι αλήθεια ότι μετά από πολύ κόπο και πολύ προσπάθεια και πολλά χρόνια σε αυτό το άθλημα κατάφερα να πραγματοποιήσω ένα πολύ μεγάλο όνειρο για εμένα και είμαι πάρα πολύ χαρούμενος”.
Πόσες δυσκολίες πρέπει να περάσει ένας Έλληνας αθλητής σε ένα άθλημα το οποίο δεν είναι ευρέως διαδεδομένο στην χώρα μας και σαφώς δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι χορηγοί ώστε να ενισχύσουν την προσπάθεια του; Πόσο δύσκολο είναι να φτάσει ένας Έλληνας σε τόσο κορυφαίο επίπεδο;
Το άθλημα μας όντως δεν είναι τόσο διαδεδομένο στην χώρα μας και για να καταφέρουμε όλο αυτό θα πρέπει να καταφύγουμε στο εξωτερικό για προπονήσεις για αγώνες, μέσα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Πρέπει μόνος μου με προσωπικά έξοδα να καταφεύγω σε γειτονικές χώρες για προπονήσεις και αγώνες ώστε να είμαι σε καλό επίπεδο.
Σίγουρα βοηθάει και η Εθνική σε αυτό το κομμάτι σε συνάρτηση βέβαια με τα κονδύλια που έχει, αλλά να φανταστείτε φέτος έτρεχα μόνος μου με το αυτοκίνητό μου στο εξωτερικό σε αγώνες σε προπονήσεις, ήταν πολύ κουραστικό όλο αυτό αλλά σίγουρα κάνει και τη νίκη πιο γλυκιά. Σε παγκόσμιο επίπεδο ολοι έχουν τις ομάδες τους, τους προπονητές τους, τον εξοπλισμό τους και αυτό κάνει την δική μας απόδοση και τις επιτυχίες μας, με αυτά τα μέσα που διαθέτουμε, ακόμη πιο αξιόλογη. Αυτό μας κάνει χαρούμενους και μας κάνει ίσως να αγαπάμε περισσότερο από όλους αυτούς τους αθλητές που βρίσκονται σε κορυφαίο επίπεδο το άθλημα μας.
Περιέγραψε μας το χρονικό της επιτυχίας σου.
Αγωνίζομαι σε όλα τα αγωνίσματα του αλπικού σκι. Και στο σλάλομ και στο γιγαντιαίο σλάλομ και στο super γιγαντιαίο σλάλομ και στο σύνθετο, οπότε προσπαθούσα από όλα τα αγωνίσματα να πιάσω κάποια όρια, τα όρια για εμάς, τα πρώτα κριτήρια δηλαδή ήταν να μπούμε μέσα στους 500 καλύτερους του κόσμου. Στο σλάλομ επειδή υπάρχει πολύ μεγάλος ανταγωνισμός σε όλη την Ευρώπη και στον κόσμο ήταν πιο δύσκολο, αυτή την στιγμή για παράδειγμα είμαι περίπου στην 600η θέση. Αλλά στο Super Combine επειδή είναι πιο εύκολο να καταφέρουμε να πιάσουμε τα όρια κατάφερα στους τελευταίους αγώνες και πιο συγκεκριμένα σε έναν αγώνα στην Ιταλία να κάνω φοβερά αποτελέσματα και να πλασαριστώ στην θέση 209! Και πιο πριν πάντως που είχα αγωνιστεί σε ένα αγώνα που συμμετείχε και ο κορυφαίος αθλητής στον κόσμο αυτή την στιγμή ο Κροάτης ο Κόστελιτς και είχα πάρει δύο καλά αποτελέσματα.
Χρειαζόμουν στην ουσία ένα ακόμη καλό, αλλά κατάφερα με δύο στην Ιταλία να μπω. Η αλήθεια είναι πως για να “τραβήξουμε” και 2ο αθλητή, στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς θα έπρεπε να πιάσουμε και οι δύο αθλητές αυτό το όριο. Κατάφερε μαζί με εμένα και ο άλλος συναθλητής μου ο Μάξιμο Βαλκαρέτι να το κάνει και καταφέραμε να πάμε δύο άτομα. Αυτό θέλω να τονίσω ότι είναι μεγάλη υπόθεση γιατί πρώτη φορά στην χώρα μας πιάνουν δύο άντρες το Α’ κριτήριο για να πάνε στους Ολυμπιακούς. Θα έχουμε και γυναικεία παρουσία στους Ολυμπιακούς αγώνες θα είναι η Σοφία η Ράλλη που θα συμμετάσχει για 2η φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Τι μπορούμε να περιμένουμε από την δική σου συμμετοχή και των συναθλητών σου στην Εθνική ομάδα;
Δεν πάμε στους Ολυμπιακούς για να χαρούμε απλά την συμμετοχή, πάμε πολύ καλά προετοιμασμένοι και δυνατοί, φυσικά το επίπεδο είναι πολύ υψηλο εκεί και πέρα και είναι πολύ δύσκολο να διεκδικήσουμε κάποιο μετάλλιο αλλά πάμε με όλη μας την δυναμη, εγώ θα αγωνιστώ σε τρία αγωνίσματα και στο σλάλομ και στο γιγαντιαίο και στο Super G, θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις και θα πάω για την καλύτερη θέση που μπορώ. Ακόμη δεν ξέρω ακριβώς ποιο θα είναι το επίπεδο αλλά από τους 140 περίπου αθλητές που θα συμμετάσχουν σε κάθε αγώνισμα πιστεύω ότι θα είμαστε κάτω από τους 50 σίγουρα. Από εκεί και πέρα μπορεί να είμαστε και πιο κάτω.
Σε τι επίπεδο βρίσκεται το αλπικό σκι στην χώρα μας. Η οργάνωση από πλευράς ομοσπονδίας σε τι επίπεδο είναι και τι διευκολύνσεις υπάρχουν στους αθλητές; Συν τις άλλοις αγωνιστικά τι συμβαίνει; Υπάρχει ανταγωνισμός;
Η ομοσπονδία προσπαθεί να λειτουργήσει όσο καλύτερα γίνεται με τα κριτήρια και τις οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν αυτή την στιγμή στην Ελλάδα. Γίνονται αγώνες. Κάθε χρόνο γίνεται ένα πανελλήνιο πρωτάθλημα πάντα σίγουρα και άλλοι 2-3 αγώνες. Φυσικά σαν Εθνική ομάδα ακολουθούμε όλους τους αγώνες στα Βαλκάνια και εμείς από μόνοι μας προσπαθούμε για κάποιους αγώνες παραπάνω στην Κεντρική Ευρώπη.
Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν και άλλοι πολύ καλοί αθλητές, νεαροί αθλητές που είναι σε πολύ καλό επίπεδο και υπάρχει μέλλον, υπάρχει μέλλον στην χώρα μας. Απλώς πρέπει κάποιοι να βοηθήσουνε το άθλημα με κάποιο τρόπο να το προωθήσουνε δηλαδή ώστε να βρεθούνε κάποιες χορηγίες. Αυτό είναι και το παράπονο μας. Θα πρέπει να βρεθούνε κάποια κονδύλια ώστε να μπορέσουμε να προπονηθούμε για να δείξουμε αυτό που μπορούμε και σαν αθλητές και σαν χώρα και σαν ομοσπονδία και σαν Εθνική ομάδα. Γιατί πραγματικά καταφέρνουμε τόσα πολλά πράγματα με τόσα λίγα μέσα σε σχέση με τους άλλους.
Αυτή την στιγμή οι κορυφαίοι στον κόσμο ποιοι είναι, θες να κάνεις κάποια πρόβλεψη για τα μετάλλια;
Στο σλάλομ αυτή την στιγμή είναι ο Φίσερ από την Αυστρία, στο γιγαντιαίο είναι ένας Αμερικανός ο Τέντι Ολίγκετι και στα γρήγορα αγωνίσματα είναι ένας Νορβηγός ο Σβίνταλ. Σίγουρα πάντως σε αυτό το κορυφαίο επίπεδο είναι όλα ρευστά. Υπάρχουν πολλοί καλοί αθλητές που μπορούν να χτυπήσουν την πρωτιά.
Πότε αναχωρεί τε για το Sochi της Ρωσίας, θα ήθελες να στείλεις κάποιο μηνυμα στον κόσμο που θα παρακολουθήσει την προσπάθεια σας και γενικότερα στους Έλληνες;
Η αποστολη αναχωρεί στις 5 του Φλεβάρη για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ρωσία και το μήνυμα που θέλω είναι στείλω είναι πως και εγώ και οι συναθλητές μου θα δώσουμε τον καλύτερο ευατό μας για να πάμε την Ελλάδα όσο πιο ψηλά γίνεται.
Συνέντευξη στον Παναγιώτη Κατσώνη στο ΡΑΔΙΟ ΝΕΤ&Νοvasport FM 101.9
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου